Rabu, 23 Mei 2012

Makanan untuk Kulit




Kiwi
Kaya vitamin C yang menyembuhkan luka dan mencegah parut.
Buah ini meningkatkan kolagen kulit yang membuatkan 
anda kelihatan muda 10 tahun  daripada usia sebenar anda!








Sayuran Hijau
Bayam mengekalkan keremajaan.
Klorofilnya melindungi sel kulit dari bakteria dan radikal bebas.

Tomato
Kaya vitamin A dan likopen yang merupakan bahan anti oksida.
Mampu megurangkan risiko kerosakan kulit akibat pendedahan
kulit kepada cahaya matahari sehingga 48 peratus.
Likopen juga mencegah kedutan pada kulit.






Anggur
Anti oksida semulajadi.
Ia membantu melindungi jantung dan sistem sel tubuh
untuk mengekalkan keremajaan seseorang.

Minyak Zaitun
Kaya vitamin E dan anti oksida.
Berkesan untuk mencegah kekeringan dan kerosakan kulit serta
memudahkan proses penyerapan nutrien pada kulit.

 






Ikan
 Salmon dan makerel merupakan spesis ikan yang membantu menghaluskan dan melembapkan kulit.
Dengan kandungan Omega 3 pada ikan, ia mengurangkan risiko
kulit terbakar akibat terdedah kepada pencemaran.





Telur
Kandungan protein dalam telur menggalakkan kolagen pada kulit.
Ia mengandungi biotin yang memelihara keanjalan dan kelembapan kulit.




Notakaki: Ikan keli juga mengandungi kandungan Omega 3 yang tinggi, 3 kali ganda lebih daripada ikan salmon. Info ini Alami dapat di pameran Pengguna Pulau Pinang.






Sumber info: Majalah Rapi
Sumber gambar: 



 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan