Khamis, 3 Oktober 2013

6 Tip Cegah Kanser (iii)



Tip 5: Kurangkan Garam

Selain daripada meningkatkan tekanan darah, mengambil garam secara berlebihan boleh mengakibatkan kanser perut.

Hadkan pengambilan garam kepada 2400mg/hari dengan mula membaca label makanan.

Elakkan daripada mengambil makanan terproses, ikan masin, jeruk dan serbuk perasa.



Tip 6: Makanlah Lebih Sayur, Buah, Bijirin Mil Penuh dan Kekacang

Risiko menghidap kanser paru-paru, mulut, esofagus, perut dan kolon dapat dikurangkan dengan memakan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan termasuklan kekacang.

Nikmatilah pelbagai jenis makanan yang kaya nutrien semulajadi dengan memenuhkan 2/3 daripada pinggan anda dengan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin mil penuh dan kekacang.

Dengan mengamalkan pemilihan makanan sebegini, ia juga membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat.  



Link ke artikel berkaitan:
6 Tip Cegah Kanser (i)


 Sumber info:
Pegawai Dietetik
Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar, Kedah

Sumber gambar:
www.swisse.com   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan