Tip 5: Kurangkan Garam
Selain daripada meningkatkan tekanan darah, mengambil garam secara berlebihan boleh mengakibatkan kanser perut.
Hadkan pengambilan garam kepada 2400mg/hari dengan mula membaca label makanan.
Elakkan daripada mengambil makanan terproses, ikan masin, jeruk dan serbuk perasa.
Tip 6: Makanlah Lebih Sayur, Buah, Bijirin Mil Penuh dan Kekacang
Risiko menghidap kanser paru-paru, mulut, esofagus, perut dan kolon dapat dikurangkan dengan memakan lebih sayur-sayuran dan buah-buahan termasuklan kekacang.
Nikmatilah pelbagai jenis makanan yang kaya nutrien semulajadi dengan memenuhkan 2/3 daripada pinggan anda dengan sayur-sayuran, buah-buahan, bijirin mil penuh dan kekacang.
Dengan mengamalkan pemilihan makanan sebegini, ia juga membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat.
Sumber info:
Pegawai Dietetik
Hospital Sultanah Bahiyah Alor Setar, Kedah
Sumber gambar:
www.swisse.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan