Bersambung dari artikel: 10 Makanan Sahabat Si Gadis (Bahagian II)
Salmon
Kandungan
Omega 3 dengan DHA dan EPA yang tinggi, protein, vitamin B12 dan vitamin D.
Khasiat
Menurunkan risiko sakit jantung, strok, stress (tekanan) dan mencegah Alzheimer.
Selain itu, ia juga boleh membuatkan kulit menjadi sihat.
Tip
- Makan salmon 2-3 kali seminggu.
- Masak dengan cara merebus atau dibakar.
Tomato
Kandungan
Likopen dan antioksida.
Khasiat
Selain mencegah risiko kanser payudara,
ia juga efektif untuk memerangi serangan penyakit jantung.
Serta melindungi kulit dari sinar ultraviolet
dan membuatkan kamu tampak lebih muda.
Tip
- Makan paling sedikit sebiji dan amalkan 3-5 kali seminggu.
- Pilihlah tomato yang segar, kalau boleh pilihlah jenis yang organik.
Lobak Merah
Kandungan
Sumber terbaik vitamin A.
Selain itu ia juga mangandungi vitamin D dan E serta antioksida dan beta carotene.
Khasiat
Melindungi mata, menutunkan risiko kanser, melembapkan kulit,
serta memelihara keindahan rambut dan juga kuku.
Tip
- Dimakan mentah sebagai ulaman
- Dijadikan jus
Jus Limau
Kandungan
Vitamin D yang cukup tinggi, vitamin C,
antioksida, beta carotene, flavanoid dan crotenoid
Khasiat
Mencegah osteoporosis, menurunkan risiko kanser payudara
dan kanser ovari.
Tip
- Jika kamu penderita gastrik, elakkan minum jus ini dalam keadaan perut
yang masih kosong.
Sumber info:
Sumber Gambar:
Tiada ulasan:
Catat Ulasan